2015. október 30., péntek

Gondolataim, bevezetés a történethez

Az első világháború volt az a történelmi esemény, amely teljesen megváltoztatta napjainkig Európa arcát. Családomból több felmenőm is harcolt a frontokon. Az Isonzoi hadszíntéren szolgált Dédapám, aki a véráztatta csatatérről szerencsésen hazaért. A ez első világháború más volt, mint az előtte bekövetkezett konfliktusok. Európa több évtizede nem volt konfliktusba, az embereknek fogalmuk sem volt a hadviselésről. Ehhez jöttek az ipari vívmányok, az új fegyverek, és ez volt az első olyan konfliktus, amelyben az emberek nem szemtől szembe, hanem több kilométer távolságról is lőhették egymást. A tüzérségi támadás, a mustárgáz, maxim gépfegyverek megtették a hatást: lelkileg sérült emberek százezrei nem tudták életüket leélni.
Nem egy problémát idézett elő az azt lezáró béke se, hiszen a legnagyobb veszteséget éppen mi, magyarok szenvedtük el. Később pedig, ismerve a színdarab elemeit, jól tudjuk: ez a háború szolgáltatta a táptalajt a második világégésnek, amely még több áldozatot, emberéletet követelt. Pedig mindez megakadályozható lett volna egy igazságos békeszerződéssel, és akkor lehet, nem következett volna be számos olyan történelmi esemény, amely  megannyi szenvedést hozott el a világ népeinek.

A kiválasztott pályamű:Jaroslav Hašek: Švejk, egy derék katona kalandjai a világháborúban

Történetünk főhőse egy igazi derék katona. Minden parancsot teljesít, és habár kicsit butább, mint egy átlag ember, a történet végére teljesen magával ragad minket, a tisztelgő, mindhalálig parancsot teljesítő Svejk.

Alkotásom saját szellemi tulajdonom, és annak bemutatását a Politikatörténeti Intézet számára a pályázat idejére és céljára engedélyezem.

Svraka Gábor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése