2015. október 30., péntek

Egy derék katona kalandjai a világháborúban III-A dicsőséges csihi puhi

A világháború minél jobban tombolt, annál nagyobb volt az élelmiszer, ruha, ipari cikk hiány. A hátország próbálta a fronton harcoló embereket jól táplálni, hiszen egy jóllakott ember morálja sokat nyom a harci kedvbe. De már a háború első évében rettenetes élelmiszerhiány bontakozott ki. Svejkéknél is mutatkozik ez, hiszen várnak a konzervekre. Nagy nehezen elindulnak. A vonaton unatkoznak, így kártyázással, levélírással múlatják az időt. Lassan beérnek Pestre. A kiépített infrastruktúra segítségével mozgatják a Monarchia területén az egységeket. Ságner kapitány embere, Biegler egy félős ember, aki ijedtében össze csinálta magát. Mivel nem bírja a stressz hatásokat, elküldik kórházba. Budapesten pedig szörnyű hírt kapnak a katonák: az olasz királyság hadat üzent a Monarchia ellen. Ezzel kezdetét vette a legszörnyűbb hegyi háború, amit a Monarchia története során megvívott. Közben Biegler miatt egészségügyisek érkeznek a vagonokhoz, és mindent lefertőtlenítenek, mert azt hiszik, kolerajárvány van kialakulóban. Persze a szokásos tévedés következett be újra. A civil lakosság részéröl megjelenik két hölgy, akik cukrot hoznak a katonáknak. Azonban így sem javult a helyzet. A katonák még a gulyáslevest sem kapják meg, és ez is úgy derül ki, hogy egy ellenmőrző tábornok érkezik a táborba. Természetesen Svejk kapja meg a látogatása után, hogy a főhadnagy úrnak hozzon harapnivalót. Svejk azonban a szokásos galibát idézi elő. A civil lakossággal való diplomatikus tárgyalási képességei ugyanis még eléggé gyengék, amit Lukas nehezen viselt el, amikor Svejk beállított a honvéd járörökkel az oldalán.A tyúkért Svejk nem kap büntetést, de újra bebizonyítja magáról, hogy nem ép elméjű. Ezután parancsot kapnak, hogy indulnak Galíciába.
Miután az élelmezésük nem javul, éhesen haladnák át több állomáson. Végül főzhettek egy gulyáslevest, és végre jóllaktak a katonák. Természetesen Dub hadnagy és Svejk közötti konfliktus növekszik, mikor Svejket elküldik titokba konyakért. Dub rajta kapja, de Svejk lehúzza az egész üveget, és így megmenti feletteseit. Miután újra vonatra rakják őket, majd pihenő gyanánt elérik Mezőlabarcot.Itt Svejk meglátja Dub hadnagy puccerjét felpofozva, és raportra viszi a dolgot, így a puccert felmentik Dub szolgálata alól.
Miután leszállítják őket, egy német egységet kell hátulról fedezniük. Dub elmegy egy kuplerájba, és részegen egy lány szolgálatába keres menedéket. Svejk így talál rá, mert Lukas keresteti a hadnagy urat. Gyalog teszik meg az utat, a hosszú menetelés folyamán a katonák elfáradnak. Kitűzött céljuk Turowa-Wolska, azonban nem ott töltik az éjszakát az előzetes parancs ellenére. Ugyanis nem rendelkezik szááláshellyel, így Svejkék keresnek a század számára helyet, ahol laudhatnak. Másnap elindulnak, és Svejk ismét feldreíteni megy. Azonban egy szökött orosz hadifogoly ruháit felveszi, így orosznak hiszik, és hadifogoly táborba zárják.

A csihi puhi folytatása:
Svejket miután letartoztatják, hadifogoly táborba viszik, és mint orosz katonát kezelik. Miután nem érdeklődnek felé különös képen, így meghúzza magát. Azonban elszállítják, és beakarják fogni erődépítési munkálatokba. EKkor Wolf hadnagy előtt felfedi kilétét, aki rettenetes haragra gerjed. Bezáratja a derék katonát, és hadbíróság elé állítja. Azt hiszik, hogy egy orosz kém, ezért még egy kémelhárító ügynököt is bevetnek ellene a börtönben. Azonban Svejk a maga buta módján minden akadályt hibátlanul teljesít, és még a lelkészt is kikészíti, aki azt állítja Svejkről, hogy megbolondult. Svejkért ekkor üzennek a 91-esek, és így megmenekül az akasztás elől. Visszatér az egységéhez, ahol minden a régi kerékvágásba megy.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése