2015. október 30., péntek

Egy derék katona kalandjai a világháborúban I

Történetünk főhősével, Svejkkel ismerkedünk, és megállapítható, hogy kicsit butább, mint egy átlagos ember. Ugyanakkor éles eszű emberről van szó, hiszen rögtön a történet elején nagy galibába keveredik, de az ilyen nagy problémákból az egész mű alatt könnyedén kimászik. Itt, a Kehely nevű vendéglőbe megy, miután kiderül, hogy meggyilkolták a trónörököst, Ferenc Ferdinándot. Mint tudjuk, az első világháború kirobbanásának ez volt a mozgató rugója, és a balkáni térség lángra is lobbant. A vendéglőben nyílt beszélgetés zajlik a történtekről, így eshet meg az, hogy egy titkosrendőr letartoztatja Svejket, és még jó néhány ember.
Svejket a rendőrségen koholt vádakkal vádolják, de a derék katona már ekkor kezd kibontakozni a főhősből, hiszen mindent felvállal. Ezután egy elmeorvosi vizsgálatra küldik. Svejk ügyefogyott viselkedésének hatására az orvosok el is hiszik róla, hogy tényleg bolond, így elküldik őt a bolondok házába.
Svejket ekkor a bolondok házába szállították. Számomra ez érdekes fordulatnak tűnt, mert Svejk, habár kicsit szórakozottabb volt az átlagos embereknél, nem tekinthető bolondnak, hiszen a tettei súlyát feltudja fogni. Az író hosszasan ecseteli Svejk tortúráját, de az is szemmel látható, hogy a főhősnek tetszik ez a bánásmód. A főorvos azonban megállapítja, hogy Svejk normális, így újra a rendőrségen találja magát.
Svejket egy cellába zárják, ahol egy rabbal együtt tartják fogva. A rab öngyilkosságot követ meg elkövetni, tehát fél a felelősségre vonás alól. Azonban nem képes magát felakasztani, így Svejkkel kezd társalogni. Itt elbeszéli, hogy miért tartóztatták le, és Svejk a maga módján még negatívabb állapotba taszítja a rabot. Hamarosan Svejket kéretik, és a rendőrkomisszár elküldi őt a rendőrkapitányságra. Az út közben pedig megtörténik a második fontos történelmi cselekmény: Frenec József hadat üzent, és ezzel elkezdődött négy év szenvedés a Monarchia lakosai számára. Az emberek a történetben, akárcsak akkor, lelkesednek a háborúért, igaz, ehhez kell Svejk is a történetben. Svejk is hisz a győzelembe, azonban ő sem láthatja a szomorú jövőt, ami az emberiség előtt áll.
Svejk számára ekkor meglepő fordulat következik. ugyanis hazafias tettével, amellyel a császárért, és a háborúért kiállt, a rendőrbiztos szabadon engedi. Elmegy a Kehelybe, és ott beszélgetésbe keveredik a tulaj feleségével. A férje 10 évet  kapott, és ráadásul nem tanúskodott mellette, letagadta hogy a felesége lenne. Svejk megpróbálja vigasztalni, ám ekkor feltűnik a detektív a környéken, és hogy Svejket megtudja figyelni, kutyát vesz tőle. Azonban  ez fogja a végzetét okozni, mert a 7 kutya elevenen felfalja a detektívet, a hátsó szobában. Így Svejket se figyelik tovább az államhatóságok.
Svejk számára örömünnepként jön meg a katonai behívó. Azonban éppen rájött a reuma, így az ágyból mozdulni sem tud. Müllerné, aki Svejkkel anyai módon törödik, könnyezve fogadja a behívó tényét. Tolókocsiban viszik el a derék Svejket, és ő "Fel Belgrádba" csatakiáltással egy egész tömeget állít maga mellé Prága utcáin. Nem törődik a reumával, ő akkor is a hazájáért fog harcolni. Azonban szimulánsnak titulálják, és leküldi őt kivizsgálásra.
Svejk ekkor rendkívül nagy kúrát kap gyógyulása érdekében. A Prága utcáján véghezvitt nagy hőstette felébresztette egy báróné jóindulatát, és az meglátogatta az egész kórtermet. Igaz, hogy Svejken kívül senki se volt beteg, de mindent megtettek azért, hogy ne kelljen a frontra menniük. Svejk ráadásul kihúzza a gyufát a főtisztnél, és az elintézi, hogy a katonai orvosi bizottság megvizsgálja őket. Ez pedig Svejket kemény büntetésre küldi, hiába ártatlan: helyőrségi fogházba küldik.
Svejk rabsága itt éri el tetőpontját, az író jol ecseteli a kor higéniai problémáit. Húsz fős zárkákban tartott emberek, akik büntetés miatt kerültek ide, jórészük ártatlanul. Svejk megismeri a fogvatartottak történetét, majd tábori misén vesz részt, ahol megsajnálja a tábori lelkészt, és hogy sikerélménye lehessen, elsírja magát, a lelkész örömére.A lelkész közbejárásának eredménye, hogy Svejket az ő felügyelete alá helyezik.
Svejket két katona kíséri el a lelkészhez, de közben világi dolgokat csinálnak, és mire a lelkészhez érnek, már Svejk őrzi a katonákat. A lelkész megrögzött alkoholista volt, és ez Svejk számára sok feladatot kreált. Kezdésként el kellett mennie érte Helmich főhadnagy úrhoz, mert olyan részeg volt Isten szolgája, hogy még a nevét se tudta volna megmondani. Svejk nagy nehezen haza viszi őt, de csak másnap tér magához. Svejket egyházi szolgálatba állítja, persze ha nevezhetjük főhősünket annak, hiszen még felekezetbe sem tartozik. Sajnos már az első világháborúban feltűnt az antiszemitizmus, ez a lelkésznél egy gyakori jelenség lesz a későbbieknél is.
Svejk számos módon segít ennek a züllőt életű embernek pénz szerezni. Elmegy több emberhez pénzt kérni, és azt állítja, hogy gyerektartás miatt van szüksége rá a lelkésznek, vagy a házbéli dolgokat adta el. Svejknek még arra is van lehetősége, hogy haza ugorjon, és így megtudja, hogy Müllerné koncentrációs táborba került. Svejk természetesen részt vállalt a lelkész egyházi munkájában is. Legelőször is misét segít celebrálni a lelkésznek, és ehhez vissza szerzik a tévesen eladott katonai oltárat. Majd Svejk egy hitvitán belül találta magát. itt derül ki, hogy a lelkész igazából nem is hisz Istenben. Aztán érdekes probléma üti fel a fejét, mert kiderül, hogy a lelkész rendelkezik egy váltóval, és a tulaja szeretné idő előtt visszaszerezni a pénzét, mert a katona tisztek folyamatosan halnak meg a fronton.
Svejk utolsó tette a lelkésznél egy utolsó kenet kiosztása lett volna, a halálosan sebesült katonáknak. Azonban itt is galiba jön a számításokba, hiszen a katonák még a kenet feladása előtt meghalnak. Így csak az ajtónak jut a szent kenetből.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése