2015. október 30., péntek

Egy derék katona kalandjai a világháborúban II- A Fronton

Svejk miután megcsinálta a galibát, Lukas főhadnaggyal együtt utazik a vonaton. A főhadnagy idegeire megy Svejk, hiszen miatta került a csávába, és ráadásul még megszabadulni se tud tőle. A vonat fülkéjében azonban szerencsés dolog történik: Svejket, aki történeteivel fárasztja az két utazót, kizavarja von Schwarzburg vezérőrnagy, akiről kiderül, hogy ellenőrzőtiszt. A tiszt szavaiból kivehető, hogy a fronton lévő őrségek nem látják el jól feladatukat. Svejket megkeresi Lukas, és jól lehordja, majd kizavarja a fülkéből, ahová követi őt a rendíthetetlen katona. Így Svejk újabb galibát okoz: használja a vonat vészfékét. Ezzel Svejk beindít egy esemény láncolatot, ugyanis a vonatról leszállítják a következő állomáson, és amíg ő előadást tart ártatlanságáról, addig a vonata elmegy. Így Svejk az állomáson marad, és benéz a harmadosztályú étterembe. Itt találkozik egy sebesült magyar honvéddel. A honvédnek nincs elég pénze, így Svejk meghívja egy korsó sörre, majd még többre, ami legalábbis 5 koronából kifizethető. A honvéd kezét átlőtték. Ez jellegzetes volt abban az időben, hiszen már nem ólomból készült lőszert, hanem modern, futószalagról legördült hüvelyes lőszert használtak. Svejk azonban galibába kerül ismét, hiszen nem rendelkezik papírokkal, mert Lukas főhadnagynál maradtak a vonaton. Letartoztatják, majd elő állítják. Mivel nincs pénze jegyre, így kénytelen gyalog megtenni az utat Budejovicébe.
Svejk eltéved, így rossz faluba téved be. Egy öreg néni útba igazítja, de több napon keresztül kasul bolyong, és végül letartoztatják a csendőrök. Legelőször katonaszökevénynek, majd orosz kémnek nézik, és hosszasan, keresztkérdésekkel kikérdezik. Az első világháborúban fontosak voltak a naprakész információk az ellenségről. Így mind a Monarchia, mind a többi ország, kiküldte a kémeit, és ezek igyekeztek életük árán információt juttatni az ellenséges hadmozdulatokról. Svejk anabázisa, ahogy a szerző írja, elég szépre sikeredett, hiszen egyhatalmas kört tett meg a semmi közepén. Lukas főhadnagy rosszul lesz, amikor meglátja, és börtönbe küldi, csak hogy ne lássa Svejket. A börtönben Svejk cellatársa egy önkéntes katona, aki hosszas elbeszélésekkel tölti idejét.A büntetés gyanánt Svejk 3 napi fogdát kap.
Még a büntetés letelte előtt Svejk ezredét áthelyezik, és így nekik is költözniük kell. A költöztetés közben a gyarmatokra terelődik a szó. Ma már tudjuk, hogy az első világháború egyik kirobbantó oka volt, hogy a létrejövő Német császárság nem tudott magának gyarmatot szerezni. Persze rendelkezett néhány gyarmattal Afrikában, de lényeges területeket nem volt képes felmutatni. A beszélgetés legérdekesebb része viszont a Monarchia gyarmatosítása. Mint tudjuk, a Monarchia számára a gyarmatosítás kényes kérdés volt, hiszen nem rendelkeztek óceáni kijárattal a szárazföld felé. Így a Földközi-tengerből kiindulva egy apró szigetcsoportot hódítottak meg északon, és egy Kínai tartományt vettek birtokba. Svejk és az önkéntes katonát egy tizedes őrzi. Hosszú történetekkel igyekszenek az időt eltölteni. Időközben megérkezik a vonatért felelős Doktor Márz. Egy részeges tábori lelkész is Svejkékhez csapódott, így potya utasként vesz részt az utazásban. Bécshez érve érződik a háborús hangulat: a hátországba szállított sebesültvonatok tucatjai,a katonavonatok a pályaudvaron. Svejk össze fut Lukas főhadnaggyal, aki ismét szolgálatába állítja. Svejk a főhadnagy lakásán várja felettesét, egy másik szolgálóval. Mikor haza érkezik Lukas, megbízza Svejket egy szerelmi vallomást tartalmazó levél elszállításával. Svejk összefut ismerősével, Vodickával, aki elég heves vérmérsékletű ember, ha magyarokról van szó. Becsatlakozik Svejkhez, hogy együtt vigyék el a levelet. Azonban a galiba megtörténik, mert barátja elég heves vérmérsékleten van, és a dühöngő magyar vaskereskedőt kihajítja a házból. Kint az utcán ezek után verekedés tör ki, és Svejket le is tartoztatják.
Svejk hősiesen azt hazudja, hogy ő szerelmes a hölgybe, és még a Lukas főhadnagy úr levelét is megeszi, hogy ne tudják rákenni a balhét. Így hősiesen feláldozza magát. A jutalom pedig nem marad el, hiszen büntetésből a keleti-frontra kell menniük. Vodicka elbúcsúzik derék barátjától, és megígéri neki, hogy majd a kehelyben még találkoznak egyszer.
Miután Svejket nagyobb rangba emelték, így Jasek új puccert kapott maga mellé. Természetesen ez a puccer se tiszta elméjű, már az első nap megeszi a főhadnagyúr ebédjének a felét. Ezután egy gyakorlatot vitat meg a többi tiszttel.Ezután a főhadnagy elmegy, és Svejk veszi át az ezred irányítását. Konzervet akar vételezni a katonáknak, de ez nem sikerül. A frontra akarják küldeni őket, mert hatalmas űr tátong néhány helyen a frontvonalban. Svejk tökéletesen kihasználja szervezőkészségét, de részleges sikereket ér csak el. Tragikus izgalommal várják a szállítást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése